Behandl dig selv som en god ven
16. November 2018
Selvstændig i IT-branchen
7. December 2018
Behandl dig selv som en god ven
16. November 2018
Selvstændig i IT-branchen
7. December 2018
Show all

Hvorfor bliver vi mere trætte om vinteren?

(sponsoreret indhold)

På den nordlige halvkugle er der tydelig forskel på sommer og vinter, og det har bestemt sin charme. Især når der falder sne, kan vi glæde os over det smukke hvide pudder som lægger sig på alle overflader, selvom det samtidig kan betyde at trafikken forsinkes eller går helt i stå. Sommervarmen kan af og til gøre os sløve, hvis vi synes det er for lummert, men selvom luften faktisk er helt frisk og sprød om vinteren, er det på denne årstid, vi har det største behov for søvn. Her er et par forklaringer på hvorfor, og hvad man kan gøre for at modarbejde vintertrætheden.

Når dagslyset når din nethinde, producerer hjernen mere af stoffet serotonin, som blandt andet både har indvirkning på din energi og dit overskud. I og med at der ikke er lige så mange lyse timer i et vinterdøgn, producerer din hjerne ganske enkelt ikke lige så meget af det stof, som den gør om sommeren. Derfor er et godt tip for at for få mere energi om vinteren at klæde sig varmt på og gå en tur i de lyse timer, når der er mulighed for det. Det kan blot dreje sig om at sætte 20 min. af om morgenen eller gå ud i frokostpausen, og selvom solen gemmer sig bag skyerne får hjernen stadig serotonin fra lyset.

Savner man også lys indenfor, kan man overveje at anskaffe sig en lysterapilampe, som ligeledes bruges af folk, som lider af vinterdepression. Man kan heldigvis ofte finde gode tilbud på nettet.

Vores krop er faktisk så smart indrettet at den indstiller sig selv på at være frisk når den mærker lyset. Dette kan ofte clashe med den måde samfundet er indrettet på – vores arbejdstider ændrer sig nemlig ikke efter årstidens omstændigheder. I virkeligheden er det ganske naturligt for kroppen at have behov for at sove mere i vinterhalvåret, da hjernen faktisk udskiller en del mere af søvnhormonet melatonin, som gør os mere trætte. Når man tænker på, at nogle dyr går i vinterhi, er det faktisk ikke så mærkeligt at det føles unaturligt at skulle tidligt op, når det er mørkt udenfor.

Comments are closed.