5 kreative ideer til konfirmationsdekorationer
1. June 2022
Hvorfor dit firma burde have et intranet
30. June 2022
5 kreative ideer til konfirmationsdekorationer
1. June 2022
Hvorfor dit firma burde have et intranet
30. June 2022
Show all

Sådan kommer du i gang med at skrive din første bog

I vores store føljeton om, hvordan du nemt og enkelt skriver din første bog, er vi nu kommet til selve skriveriet, hvordan du får sat system i dette og produceret indhold. Du får bl.a. gode råd til, om du skal tage noter i hånden (her er gode kuglepenne guld værd) eller skrive på computeren.

Læs med herunder og bliv dygtigere til at skrive.

Lad os komme ind i selve skrivningen og lave et indhug i dit første udkast. En af de vigtigste dele af at skrive en bog er at starte historien! Det er ingen overdrivelse at sige, at dine første par sider kan gøre eller ødelægge din bog – hvis disse sider ikke er gode nok, vil mange læsere miste interessen og muligvis aldrig vende tilbage til din bog igen.

Først og fremmest har du brug for en åbningskrog, der fanger læserens opmærksomhed og gør det umuligt for dem at se væk. Tag et kig på de første linjer af disse hit-bestsellere Harry Potter og de vises sten og Da Vinci mysteriet.

Begge disse bøger falder inden for forskellige genrer, men alle deres indledende linjer gør det samme: fanger læserens opmærksomhed. Du kan efterligne dem ved at lave en tilsvarende stærk, lidt skjult udtalelse i din åbner!

Derfra er din opgave at fastholde læserens interesse ved at øge indsatsen og opildne plottet. Du bør også få læseren til at bekymre sig om hovedpersonerne ved at give dem distinkte personligheder og motivationer. (Bemærk, at “hoved” er en nøglebeskrivelse her; indfør aldrig mere end et par tegn ad gangen!)

Selvfølgelig er der uendelige måder at skrive dit første kapitel på. Du skal måske eksperimentere med mange forskellige åbningslinjer, endda åbningsscener, for at finde den rigtige balance — men det er umagen værd at sætte scenen perfekt.

Skriv det første udkast

Mange forfattere mener, at nøglen til at skrive en fantastisk bog er stil: imponerende ordforråd, udførlige sætninger, billedsprog, der ville få Shakespeare til at falde i svime.

Vi er her for at fraråde dig den opfattelse. Selvom stil er fantastisk (så længe din prosa ikke begynder at blive lilla), er substans langt vigtigere, når du skriver en bog – derfor bør du primært fokusere på dit plot, karakterer, konflikt(er) og temaer.

Sørg for, at din bog er helt dræber, ingen fyldstof

Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, især når du allerede er begyndt at skrive. Når du kommer til et flækket skitseret afsnit, er det fristende at blive ved med at skrive og fylde siden ud med litterær gymnastik. Men det er præcis, hvad dette indhold er: fyldstof. Og hvis du har for meget af det, vil læserne blive frustrerede og begynde at tro, at du er prætentiøs.

Dette er endnu en grund til, at skitsering er så vigtig. Du skal kende din historie for at holde styr på den! Men udover at skitsere, er her et par flere tips til at gøre stof til en prioritet:

  • Hver sætning skal gøre én af to ting – afsløre karakter eller fremme handlingen. Dette råd kommer direkte fra Kurt Vonnegut, og det er 100 % sandt: Hvis en sætning ikke udfører en eller begge af disse ting, så prøv at fjerne den. Hvis passagen stadig giver mening, så udelad den.
  • Vær bevidst om dit tempo. Langsomt tempo er et symptom på overdreven beskrivelse. Hvis begivenhederne i din bog ser ud til at bevæge sig som melasse, bruger du sandsynligvis for meget stil og ikke nok substans.
  • Brug et skriveværktøj til at reducere blomstrende sprog. Apropos store amerikanske romanforfattere, Hemingway er et fantastisk værktøj til at hjælpe dig med at skrive som manden selv! Indsæt blot din tekst i appen, og Hemingway vil foreslå måder, hvorpå du kan gøre din prosa mere kortfattet og effektiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *